Program APRIL 2009

Salam musim semi di Bulan April…Moga semua sihat iman dan amal..Kepada semua fasilitator, moga sentiasa berprestasi dalam Redha Allah..dan all d best untuk mereka-mereka yang sedang dan akan berjuang dalam medan exam! Fight to hoh!

+ Mohon maaf atas kelewatan menguploadkan gambar-gambar program disebabkan sistem wordpress yang baru ni agak rumit dan terlalu lambat untuk menguploadkan gambar-gambar prgrm. Maaf sekali lagi.
+ Thanx a lot kepada semua pelayar2 laman blog kecil ini dengan komen2 anda yang memeriahkan keluarga besar ASA Explore dan menghidupkn suasana dan semangat ukhuwwah yang indah!
+ Kepada semua adik2 peserta, moga sntiasa ceria dan bersemangat dalam mengejar cita-cita! Be A Hero! jangan lupe…..close ur eyes, u will see! – renung2kan dan selamat beramal!

30 dan 31 Mac : SK Alam Megah 3 [MIND-A]

1 dan 2 April : SMK Bandar Tun Hussein Onn 2 [3 Session TALK]

3 dan 4 April : SMI Hira Shah Alam di ASLI Ventures [EKB] 

15 April : SK Seksyen 27 (2), Shah Alam [YOULEAD]

17, 18 dan 19 April : SK Telok Air Tawar, Penang [BESTARI]

18 dan 19 April : SK Sungai Udang, Klang di KRRSH [YOULEAD] –pending

25 April : SK Bukit Jelutong, Shah Alam [YOULEAD]

25 dan 26 April : SRI Hira Shah Alam [E.K.B] di KRRSH

25 dan 26 April : SRA Taman Beringin, Kepong [RINDU]

Explore posts in the same categories: Info Terkini

39 Comments on “Program APRIL 2009”

  1. faci baru Says:

    assalamualaikum..
    kepada semua facies,chaiyok..
    ana dengan kengkawan semua tak dapat join for this month..
    hope u all will enjoy for the coming program ek…
    n always pray for us whos will be sitting a big exam…
    lau ada jodoh kita ketemu lagi..
    salam ukhwah from me.faci baru to all my dear facies..
    jazakumullahukhairanqasirra…

  2. bro syahmi Says:

    hmm,mana gmbr2 prog sek sri tahfiz ye??huhu

  3. mujahidah Says:

    salam,,
    wah,,menariknya,,
    macam kami yang tak pernah join ASA leh jugak ker join jadi fasi???

  4. mujahidah Says:

    teringin jugak,,,
    tapi mmg tak nah join lgi ASA ni


  5. assalammualaikum…..nk join 8hb boleh??
    yg dekat penang dh full ka??

  6. Bro Anice Says:

    Salam utk semua,

    Selamat datang ke Penang utk kesekian kalinya…

    p/s: Kpd kak Ice, sila contact bro sham @ bro Has utk konpom fc yg akan terbang ke Penang…tq.

    salam ingatan dr,
    Bro Anice-Penang.

  7. brothersham Says:

    Salam..hye to all! everyday is beautiful day..get it!

    to Mujahidah..sape2 yg ingin menjadi fasilitator dialu2kan untuk bersama2 dalam team ASA..slmt dtg ke keluarga besar ASA!…bole hbgi brother sham 0173903092, or brother fitri 0129413554 utk join prgrm..tq so much!

  8. bro syahmi Says:

    salam
    to bro sham..
    mana gmbr2 prog kat sri tahfiz??adik2 sy dh tny ni..huhu

  9. sis mien Says:

    Santapan rohani Khas Buat Sahabat2 Perjuangan..

    1) Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun
    hanya sekadar senyuman.

    2) Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar di
    lautan.telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah
    iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di
    lautan hidup ini.

    3) Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam
    kenangan.

    4) Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu
    penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran,hidup sentiasa menjadi
    mainan orang.

    5) Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada
    kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

    6) Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan
    keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia
    akan pecah.

    7) Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam
    kehinaan.
    Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan
    banyak tapi diiringi dengan riak.

    8) Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari
    batu.
    Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti
    sutera.

    9) Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di
    malam yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat.

    10) Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan.
    Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan.
    Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan
    kebahagiaan.

    11) Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat
    berteduh.
    Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya
    layak dibuat kayu api.

    12) Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua
    akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis
    kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda.

    13) Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah
    untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang.

  10. mujahidah Says:

    salam,,
    THANKS…

  11. faci baru Says:

    jazakumullahukhairanqasirra..
    kita hanya merancang hanya Allah yg menentukan…
    mungkin semua yang berlaku dalam kehidupan ini ada hikmahnya yg tersembunyi..
    Allah itu maha kuasa..
    Bila kita dalam kesusahan,saat itu kita ingat hanya pada yang satu..
    mungkin itu hanya ujian untuk kita..
    hambaNya..
    agar tidak lupa,tidak leka dengan keseronokan duniwi sahaja..
    mungkin itu semua peringat kpd kita supaya sentiasa berwaspada..
    sentiasa muhasabah diatas ketentuan ILLAHI..
    peringatan ini adalah untuk diri saya sendiri..
    agar sentiasa bersyukur dengan apa yg dimiliki..

  12. kak sey Says:

    salam…
    Hari ini bukan semudah semalam utk bergelar manusia sempurna,
    Banyak yang perlu dikorbankan,
    Banyak juga yang terpaksa dilepaskan,
    Sesekali langkah tersadung,
    Rebah menyembah,
    Sesekali melangkah gagah,
    Tersenyum megah ,
    Dan semua itu memerlukan pengorbanan, kesabaran dan titisan air mata,
    Selagi prinsip hidup berada di atas landasan yang betul,
    Usah di gusar pada ‘ANUGERAH TUHAN’,
    Anggaplah bila sesekali diduga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita bangun utk menjadi manusia sesempurna iman…
    wallahua’lam

  13. kak sey Says:

    salam…
    nape background gelap?
    x nmpk tulisan…huhu

  14. bro syahmi Says:

    salam sume,
    alhamdulillah..akhirnya dpt jgk keje…
    to bro sham..
    mtk maaf kalu ada salah silap…tkut2 xleh join prog lagi..
    to all fasi2 laki…
    maaf juga ye..korg mmg best…mmg happening jd fasi fasi ngan ntum sume…

    to fasi pompuan..
    maaf la xpenah tego korg sume…2 je..

    so harap pasni bantulah asa ye…good luck everybody..
    wassalam

  15. Mawi ASA Says:

    salam sume…

    masing2 bz this month, rse cm da lame x bukak blog ni… 2 all fasilitator ASA, all the best 2 u…

  16. bro syahmi Says:

    salam sume,
    sila2 la lawat blog ana
    http://syahmisyafiq.blogspot.com
    wallahua’lam

  17. anaQulai..aSa Says:

    Salam semua. . .
    buat semua faci2 ASA agar sentiasa bersemangat. . . tanpa prnh padam. . .

    buat Bro Syam. . .agar hatimu akan sentaisa cekal kuat dan sabar. . .percayalah usaha mu ini tiada ruginya buat anak2 bangsa yang sekarang ini dahagakan akan tunjuk ajar yang baik menusuk kedalam hati mereka. . .moga ALLAH permudahkan urusn dan melimpahkan rezeki uat kamu. . .

    ingatlah kalian,walaupn kta hanya duduk berkerja bersama2.. .sebagai ‘berprogram’ tapi ianya juga sedang mendidik hati2 kita yang kdg2 lupa dan lalai. . .bersyukurlah kita berada dikalangan kelompok yang sentiase berpesan2 kebaikan dan ingat-mgingati. . .walaupn kelompok ini kecil tapi kesannya cukup besar dengan mana kita mngajak,mengajar,dan berpesan2. . .

    semoga ASA terus bersama tidak jemu mendidik dan membina ukhwah islamiah selamanya……………….

  18. Mawi ASA Says:

    salam sume,

    cewaah bro wan, ayat die…
    nak jadi moderator ke? hahaha… mr. ok….

  19. kak sey Says:

    salam…anaQulai 2 bro wan ke?
    em, btul la ape yg bro wan ckp 2…
    ukhwah antara fc2 mmg kuat walaupun ada yg baru kenal…smoga ukhwah kta berpanjangan n diredhai ALLAH…

  20. faci baru Says:

    assalamualaikum…
    jazakumullahhukhairanqasirra…
    nak tambah sikit…
    betul apa yg anaQulai bgtau..
    so…
    tp ana memang respect ngan anta dan bro mawi..
    memang RAJA HUTAN…
    walaupun tersesat tak jumpa jalan pulang…
    kak sey..
    ana setuju ngan anti..
    ukhwah antara kita memang kuat walau br jer kenal..
    mengenal dirimu begitu berharga buatku…
    ceh(ayat memang MANTAP lah)..
    tolong jaga dan peliharalah twinku yang sorang tu..
    kat uitm..ana tak harapkan sesiapa selain anti..
    bantulah dia lau ada masalah..
    terutamanya dlm pelajaran..
    sesungguhnya,anti memang seorang sahabat yg mulia…
    cehh.bangga kak sey(huahuahua)

  21. brother has Says:

    salam..
    apa khbr semua..
    hope anda semua dlm keadaan sihat dan ceria..
    lama dah brother has x bagi komen kat blog nie..
    maaflah klu ader komen yg ditujukan wat bro has x dibalas.. sorry sgt2.. coz agak bz sgt2..
    apa2pun harap fasi2 n adik2 program akan terus memberi komen kat blog ASA n terus menyokong ASA.. kat blog nilah kita leh keep in touch after habis sesuatu prgrm..

    to bro anice..
    skrg ana dah tak incharge utk fc yg nak join prgm.. semuanya akn dihandle oleh fahmi n fitri.. ana minta maaf, maybe ana x dpt join prgm kat penang bln april ni.. sampaikan salam ana kat cikgu2 n peserta prgm kat tmn senangan.. insyaAllah klu ader rezeki next prgm kat penang ana akn join..

    to syahmi..
    tahniah dpt kerja..
    n thanx coz join prgm ASA semula..
    w’pun dah lama x join nta masih MANTAP..
    dun worry, everyday we’re learning sumthing new..
    that’s make us better then yesterday..
    n hope syahmi still akn join prgm ASA lg bila ada kelapangan..
    n all the best to u…

    to all faci..
    teruskan perjuangan..
    sentiasa betulkan niat bila join prgm..
    selalu muhasabah diri..
    insyaAllah apa yg ingin kita sampaikan akn tersemat di dalam hati..
    all the best..
    caiyuk! caiyuk! caiyuk!

  22. Bro Anice Says:

    Alah sedihnya sbb bro has x dpt join program kat penang nnti.huhu…ana mesti rindukan gaya bro has masa nyanyi lagu “DEMI MATAHARI”.hapenin betull!!!

    x pe,utamakan perkara yg patut diutamakan dulu.InsyaAllah,ada rezeki kita jumpa lg.Nnti sape yg nak abiskan satey dan charkewtiau ni???

    buat semua adik2 fc…
    teruskan perjuangan anda. Jaga jalinan persaudaraan ini sbaiknya…

    salam ingatan dari,
    senior ASA-BRO ANICE,
    Penang…

  23. bro syahmi Says:

    salam,
    to bro has,
    thanks coz byk bg tunjuk ajar time prog..bro has mmg mantap sbg moderator asa..hapening gler..hehe..hmm,mana pic prog kita ye??adik2 sy dh tny byk2 kali ni..huhu..
    to all fasi,
    rindu la kat korg sume…xtau la bla dpt join prog asa blik..

  24. Bro F Says:

    salam

    to bro syahmie..
    nta dh dapat keje dah, alhamdulillah
    nta dapat keje kat ner??

  25. bro syahmi Says:

    salam,

    to bro f..
    alhamdulillah..ana skrg jd ust tahfiz d sebuah sek…dkt port dickson…rasanya xleh guna skill asa kat cni…ana kna jd garang skit..ari2 pg kelas bwak rotan..hehe..rindu la kat bro f..lama dh ana xjoin prog..huhu

  26. brother has Says:

    salam..
    to bro anice..
    ana pun sedih jugak sebenarnya..
    bukan slalu dpt jumpa nta yg baik hati ni..
    nta mmg sahabat yg baik,memahami, care dan prihatin..
    ana bersyukur sgt dpt sahabat mcm nta..
    alhamdulillah yg lain2 dlm ASA pun sgt2 baik..
    syukur sgt kita semua dpt dipertemukan dlm ASA..
    ana harap ukkhuwwah yg terjalin ini berkekalan hingga akhir hayat.. Amin..
    terima kasih atas layanan nta spjg ana kat penang.. sgt2 istimewa.. rasa menyusahkan nta pulak.. hope nta x serik ek.. klu nta dtg kl nanti ana nyanyikan lagu DEMI MATAHARI special utk nta yer..hehehe..(-:

    to bro syahmi
    jgnlah ckp mcm tu.. abg terlalu byk kekurangan.. masih perlu byk belajar lagi utk jd moderator yg hebat mcm bro sham, bro fitri n bro fahmi.. syahmi dan fasi2 yg lain pun boleh try jd moderator.. mana tahu bakat yg terpendam selama ini dpt ditunjukkan.. atleast ada pelapis2 utk moderator yg sedia ada.. pasal pic2 prgm TAHFIZ tu kena tanya boss kita.. lgpun ari tu x byk ambik gmbr.. insyaAllah pas ni maybe bro sham akn letak pic prgm tahfiz tu..
    anyway, selamat menjadi seorg pendidik yg berjaya.. beruntung syahmi dpt jd ustaz.. mudah2an anak didik syahmi pun jd seorg yg baik dan berjaya mcm syahmi.. amin..

    to faci2 ASA
    teruskan usaha utk mendidik adik2 kita..
    kongsikan pengalaman anda semua kepada adik2 spy boleh dijadikan panduan.. dan jgn gundah dan mudah menyerah kalah sekiranya berlaku ujian2 yg tak diduga.. itulah lumrah dlm perjuangan.. tak semuanya indah spt yg kita harapkan.. semoga apa yg berlaku menjadikan kita lebih tabah dan kuat utk menempuhi hari2 yg mendatang.. abg yakin anda semua boleh.. caiyuk! caiyuk!

  27. Mawi ASA Says:

    Tatapan untuk sume….

    Ku bangga melihatmu derita dalam perjuangan, daripada melihatmu gembira dalam kelalaian,

    Ku bangga melihat tangisanmu kerana pengorbanan, daripada melihat tawamu dalam pengkhianatan,

    Ku bangga andai dikau shahid daripada hidup tanpa Islam.

    Moga mulialah kita bersama ajaran Islam..

    Jika hati sejernih air,
    Jangan biarkan ianya keruh…
    Jika hati seputih awan,
    Jangan biar ia mendung…
    Jika hati seindah bulan,
    Hiasilah ia dengan iman…

    • Sesiapa yang menutup keaiban seorang muslim,
    Maka Allah akan menutup keaibannya di dunia dan akhirat..

    • Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada tubuh dan paras kamu,Tetapi melihat kepada hati dan amalan kamu…

    Hak sesame muslim ada 6 perkara:

    1. Memberi salam.
    2. Memenuhi undangan.
    3. Memberi nasihat.
    4. Mendoakan orang yang bersin.
    5. Ziarah orang sakit dan mengiringi jenazah..

    Biar renggang di fana dunia,
    Biar hina di mata manusia,
    Biar semangat semakin tua,
    biar harta semakin tiada,
    biar akal semakin berusia,
    biar jauh kedudukan kita,
    jangan tergadai sillaturrahim antara kita.

    From : Mawi ASA..

  28. bro syahmi Says:

    salam

    to bro has..
    abg mmg mantap la..betul..sy btul2 kagum ngan abg..dlu sama2 je jd fasi ngan saya..tgk2 skrg dh jd moderator..huhu..hmm,insyaALLAH sy cube didik dorg supaya jd org yg berguna kelak..insyaALAH..bro has tlg doa2 kn la ye..

    to bro mawi..
    trime kasih ats ingatan bersama

    wassalam

    http://syahmisyafiq.blogspot.com/

  29. BRO 3M@Memel Says:

    Salamun Salam =)
    apa kabar shbt2 di ASA…
    wah makin meriah program skg ni..
    asif jdn2 ana xdpt nak bg komitmen 4 ASa..
    tp jgn putus asa hehe
    apepun best og luck 4 all fc junior n senioooor ok!

    Allahuakbar!
    muslim Rangers… =)

  30. Mohd Ridzuan Othman Says:

    salam..

    Alhamdulillah..ana yg baru join Asa ni happy sgt dpt jd FC kt SRA Hidayatul Mustaqimah 25&26 lps..to semua FC, Bro Fitri,Bro Mawi,Kak Long,Kak Tiq & Yasmien..tq bg tjuk ajr

    From : Bro-Ridzuan
    http://ridzuan1706.wordpress.com

  31. Bro-Ridzuan Says:

    Salam…
    ana baru join 1st time program ASA ni di SRA Hidayatul Mustaqimah,Kepong..
    Happening..Feeling & Touching..
    to Bro Fitri,Bro MAwi,Bro Syam,KAk Long,Kak Tiq & Yasmin..tq krn tjuk ajar..
    moga jumpa lg di kem yg lain..

  32. Mawi ASA Says:

    salam…
    2 bro ridzuan..
    minggu ni ade program kt hulu langat…
    jemputlah join…

  33. ihsani85 Says:

    salam..

    first,kak long nak ucap thanks kat bro f coz invite kak long join program ari tu..huhu
    untuk fc mawi,ridzuan,syazwan,tiq n mien..akak enjoy sangat ngan korang..
    insyaallah,kalu kak long ada kelapangan kita jumpa lagi..
    to big bos, thankz sudi lagi tima kak long setelah 5 bulan kak long x join program..huhu
    segala tunjuk ajar kalian semua moga dapat keberkatan dari ALLAH.. MAJU ASA UNTUK UKHUWAH KITA..

  34. Bro-Ridzuan Says:

    to Kak Long..hepi2 selalu ek..maaf ats gurau2 mse program aritu..Gud Luck 4 your Life..

    Salam Ukhwah FIllah Abadan Abada

  35. kak tiq Says:

    salam ukhwah utk semua keluarga asa…..

    apa khbar ahli keluarga asa sekalian…hope semua dlm keadaan baik dan dirahmati Allah S.W.T…ana mohon maaf xdpt nk join the club bg komen dlm blog sebab ana sbk dgn praktikal..maklumlah kerja merawat org…hehehe…tp xb’makna ana x join program…thnks pa sahabat2 fc yg sudi ajak ana join n pd moderator thnks a lot k…

    pejam celik – pejam celik alhamdulillah dan setahun lebih ana bersama asa..banyak program dengan pelbagai modul telah ana ikuti dan secara x langsung pelbagai perkara yang ana pelajari…terima kasih pada bro sham kerana sudi terima ana sebagai fasi anta…

    to fit n semua fc di SRA hidayatul mustaqimah

    ana ucapkan thnks bebanyak atas komitmen semua..thnk juga di atas gurauan2 semua…pd k.long thnks join program,terubat kerinduan program bersama….

    k lah sampai sini yg dpt ana ungkapkan….x larat sebab br blk program…..

    salam ukhwah untuk semua…
    moga ASA terus bertakhta dalam membimbing dan membantu adik2 kita…

  36. sis mien Says:

    salam..

    to bro ridzuan..

    ana penah bg tnjuk ajar kt anta ek? x penah kot..kuang.kuang.kuang…erm..hope anta dpt join asa lg..sbb..cermin yg anta bwk lari dgn sgaja 2 bkn kak long pnyer ek..ana punyer..jd..sudi2knla pulangkn smula ek…tq..hehehe

    to sahabat2 fasi,

    mien doakan korg sume sntiasa sihat sntiasa,insyAllah..Amin.teruskn perjuangan n jgn mudah ptus asa k..ikhlasknla niat anda dlm setiap pkerjaan..yg pntg sabar..jmpe lg next program k!!

    to sume adik2 kak mien,

    firstly, akak nk mntk maaf sgt2 coz x dpt nk bls msj adik2 slalu..bkn bmkna akak smbong..untk pngetahuan adik2,akak skrg sdang bkerja..jd agak bz la jgk.hope adik2 fhm n x bkecil ht k..akak doakn adik2 sume berjaya dgn cemerlang dunia dan akhirat..AMIN

  37. sis mien Says:

    to bro fit,

    sye harap sgt exposure camp 2 jd..ni je cra nye nk bntu2 bdk2 ‘x mkn saman’ kt sek sye 2..huhu mslh nye,dorg ni pelik ckit.mslh sosial bkn bpnca dr kwn2 je,parent dorg pn sme 1 kpala..mak bpak ade gak msuk karoke..x phm tul la.nk wt program kt sne,bajet sek plak x ckup..sdih gak huhu

    akhirnya nk mntak maaf la jgk coz slalu ‘bperang’ ngn awk hehe best la =p sory.sory.sory..teruskan perjuangan k chaiyok!chaiyok!

  38. Bro-Ridzuan Says:

    Salam…

    to sis mien..ana x amek ye cermin anti..huhu..tye Bro F..lain kali jmpe kt program..jgn mintk cermin ye..ala..lgpun..murah je kn cermin tu..beli la yg lain..berkira ye..

  39. bro syuk Says:

    bro hisham npe x ltak gmbar sk telok ayer tawar???


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: