Gema Kehidupan

bunga.jpg

 Seorang budak mengisi waktu lapangnya dengan aktiviti mendaki gunung bersama ayahnya. Entah mengapa, tiba-tiba kaki budak itu tersandung akar pokok, lalu jatuh. “Aduhh!” jeritannya itu memecah keheningan suasana pegunungan itu. Budak itu amat terkejut, ketika ia mendengar suara di kejauhan meniru teriakannya, “Aduhh!”.

Dasar budak-budak, ia berteriak lagi, “Hei! Siapa kau?” Jawapan yang terdengar, “Hei! Siapa kau?” Lantaran itu ia tersangat kecewa dan marah kerana suaranya itu ditiru, budak itu berasa geram, lalu berteriak kembali, “Kau pengecut!” Lagi sekali ia terkejut ketika suara dari sana membalasnya dengan teriakan yang serupa. Lantas budak itu bertanya kepada ayahnya, “Apa yang terjadi?” Dengan penuh kearifan ayahnya tersenyum, “Anakku, cuba kamu  perhatikan.” Bapa budak itu menjerit, “Saya kagum padamu!” Suara di kejauhan menjawab, Saya kagum padamu!” Sekali lagi ayahnya berteriak “Kamu adalah juara!” Suara itu menjawab, “Kamu adalah juara!”. Budak itu berasa sangat hairan, meskipun demikian ia tetap belum mengerti. Lalu ayahnya menjelaskan, “Suara itu adalah gema, tetapi sesungguhnya itulah kehidupan.”

Kehidupan membalas kembali di atas semua ucapan dan tindakanmu. Dengan kata lain, kehidupan kita adalah sebuah pantulan atau bayangan di atas setiap tindakan dan perlakuan kita. Bilamana kamu ingin mendapatkan lebih banyak cinta di dunia ini, maka ciptakan cinta itu di dalam hatimu. Bilamana kamu menginginkan kerjamu mempunyai kemampuan yang tinggi, maka tingkatkan kemampuan itu. Hidup akan memberikan kembali segala sesuatu yang telah kau berikan kepadanya. Ingat, hidup bukan sebuah kebetulan tapi sebuah bayangan dirimu.

Advertisements
Explore posts in the same categories: Kisah Inspirasi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: